středa 09.11.2016

LFA Forum: Ligový fotbal v České republice – současná situace a rozvoj

LFA Forum: Ligový fotbal v České republice – současná situace a rozvoj

středa 09.11.2016

Mediální práva k české lize generují výrazně nižší příjmy než v referenčních ligách. Mediální práva rakouské a maďarské ligy jsou zhodnocena přibližně pětkrát, polské a belgické devětkrát a nizozemské soutěže téměř třináctkrát lépe v porovnání s českou ligou.

„Výsledky z analýzy ukázaly, že i při zvážení toho, že nizozemská a belgická liga má kvalitou soutěže a atraktivitou plných stadionů větší mediální potenciál na zahraničních trzích, je rozdíl mezi generovanými příjmy z poskytování mediálních práv v referenčních ligách tak vysoký, že lze konstatovat, že hodnota mediálních práv k české lize je výrazně podhodnocena,“ prozrazuje Ondřej Špaček ze společnosti KPMG.

Rozdíl ale nalezneme například i v ceně vstupenek a sezónních vstupenek na domácí zápasy účastníků české ePojisteni.cz ligy, což, na rozdíl od ceny TV práv mají kluby přímo ve svém vlivu. Ty jsou výrazně nižší než na zápasy v ligách s podobnou kvalitou a potenciálem (Např. za vstup na zápasy polské Ekstraklasy zaplatí návštěvník dvakrát více než za vstup na ePojisteni.cz ligu).

„Je dobře, že díky LFA mají majitelé přímý vliv na chod soutěží, investují totiž do fotbalu na naše poměry zcela zásadní prostředky. Do budoucna ale musíme nutně posílit zdroj příjmů z televizních práv a rovněž příjmy z toho, co fanoušci utratí přímo na stadionech. Stávající situace je dlouhodobě neudržitelná. Samozřejmě ligu tady budeme hrát pořád, ale úplně ztratíme konkurenceschopnost v evropských pohárech,“ svěřil se Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„Není možné, aby stav profesionálního fotbalu stál na bedrech několika jednotlivců, a teď myslím právě majitelů klubů. Uvědomujeme si problémy, které český ligový fotbal má, ale snažíme se je řešit. Jsme rádi, že máme po boku silné partnery jako ePojisteni.cz či Fortunu. Ale jejich výrazná podpora nemůže nahradit výpadek, který v oblasti TV práv máme. Teď je poslední příležitost postavit profesionální fotbal ekonomicky na nohy. Je to důležité i vzhledem k tomu, že se nám trochu uzavírá cesta do Ligy mistrů a tím k výrazným prostředkům, které se už jen pouhou účastí v této soutěži dají získat. Osobně jsem přesvědčený o dvou věcech: poměr mezi sportovními úspěchy českých klubů v Evropě a prostředky vynaloženými na to, je u nás ve srovnání s ostatními evropskými soutěžemi až neuvěřitelný. Jsme jako kluby maximálně efektivní, a za druhé jsem si jistý, že investovat dnes do fotbalu je extrémně dobrá příležitost “ dodává Svoboda.

Které kroky Ligová fotbalová asociace realizuje pro zkvalitnění a ztransparentnění profesionálních soutěží?

1. Zavedení videa do fotbalu

„Cílem LFA je, aby ligová soutěž měla maximální možnou důvěru fotbalové veřejnosti, z tohoto důvodu jsme se zapojili do testovacího programu FIFA a IFAB, který má za úkol otestovat možnosti zavedení používání videa ve fotbale. Jsme jedinou východoevropskou zemí, která v tomto programu je zapojená, víc v tuto chvíli udělat nelze.“ říká k tématu Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Proces zavedení videa do českého fotbalu již započal, mnoho dílčích kroků již bylo provedeno, jiné nás ještě čekají. V tuto chvíli před námi stojí níže zmíněné úkoly, které plánujeme zrealizovat v tomto časovém plánu:

-          podpis smlouvy IFAB s FIFA do konce listopadu 2016

-          oznámení vedoucího projektu a vedoucího instruktora projektu za rozhodčí do listopadu 2016

-          zahájení školení videorozhodčích a rozhodčích, podle pravidle IFAB ještě v tomto roce

-          pravděpodobné zahájení off-line testování již v prvním jarním kole ePojisteni.cz ligy

2. Nový herní formát = více zápasů

Stávající formát nejvyšší soutěže obsahuje několik prvků, které bychom chtěli změnit z důvodů sportovních i marketingových:

-          V Česku se hraje nejméně zápasů v Evropě

-          Zároveň se u nás hraje spousta zápasů, kde o nic nejde

-          Chceme, aby soutěž gradovala na konci ligy a přinesla více atraktivních utkání těch největších sportovních soupeřů

-          Aktuálně se diskutují 2 různé herní formáty

-          S novým herním formátem se počítá pro sezonu 2018/19

 

Proces osamostatnění profesionálních soutěží

 

Co se událo

20. května 2016 Valná hromada Fotbalové asociace ČR schválila úpravu stanov a dala tím souhlas k podpisu smlouvy s Ligovou fotbalovou asociací o osamostatnění profesionálních soutěží. Smlouva na šest let s dvouletou opcí byla následně podepsána. Tímto aktem se rozhodlo, že od 1. července 2016 řídí první, druhou a juniorskou ligu LFA. 

 

Přechodné období

První dvě sezony (2016/17 a 2017/18) jsou v tzv. mezidobí, kdy televizní a marketingová práva stále vlastní a obchoduje STES, který tak i nadále uzavírá obchodní smlouvy s ligovými partnery, nicméně vše, co přesahuje období od července 2018, je již podepisováno po dohodě s LFA.

 

Vztah LFA a FAČR

LFA a FAČR jsou významní partneři, kteří mají společné zájmy. Úspěchy jedné strany významně ovlivňují úspěchy druhé strany. Pokud budou silné kluby (liga), bude silná i reprezentace a bude tak silná i Fotbalová asociace. Je tedy v i zájmu LFA, aby se FAČR dařila náborová činnost mladých fotbalistů, výstavba akademií, profesionalizace mládežnických trenérů apod.