úterý 14.02.2017

Jaro LFA. Nový projekt s generální partnerem i testovací off-line fáze videorozhodčích

Jaro LFA. Nový projekt s generální partnerem i testovací off-line fáze videorozhodčích

úterý 14.02.2017

 „Jsme rádi, že se náš generální partner chce podílet na rozvoji české nejvyšší soutěže a je aktivní směrem k fanouškům. Tento projekt je toho jasným důkazem a já věřím, že tuto šanci jednotliví fanoušci využijí,“ prozradil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.
Do projektu se zapojí i jednotlivé celky ePojisteni.cz ligy. Projekt je k dispozici již nyní na adrese www.epojisteni.cz/fotbal .
„Vytvoření projektu, který může aktivovat fanouškovskou základnu, byla jedna z našich velkých ambicí působení v profesionálním fotbale. Fanouškům garantujeme vyřešení jejich povinného ručení lépe a levněji, než ho mají v současnosti, a navíc jim zaplatíme vstupenky, dresy a šály, čímž podpoří svůj oblíbený klub. Případně věnujeme FIFA certifikovaný fotbalový míč a alespoň trochu pomůžeme rozhýbat mladou generaci,“ říká Dušan Šenkypl, generální ředitel a zakladatel ePojisteni.cz.
Projekt videorozhodčí
Ligová fotbalová asociace vstupuje během jarní části sezóny do off-line fáze projektu video rozhodčí. Komise rozhodčích FAČR na tomto základě vybrala pro testovací fázi projektu osm videorozhodčích. Úvodní školení proběhlo v rámci soustředění rozhodčích.
„Cílem první testovací fáze, ve které se teď nacházíme, a u které se používá výraz off-line, je získání informací pro výzkum a školení videorozhodčích, které situace bude možné přezkoumávat. Data sbírá a vyhodnocuje univerzita v belgické Lovani. Následně budou výsledky ještě přezkoumávat univerzity v Mnichově a na Harvardu,“ prozradil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. V rámci jarní části sezóny je naplánováno 26 utkání.
„V režimu off-line se budou videorozhodčí školit, jaké herní situace je možné během hry přezkoumávat a jak spolupracovat s operátorem v místnosti videorozhodčího. Videorozhodčí nebude před, během ani po utkání v žádném kontaktu s hlavním rozhodčím utkání,“ dodal Dušan Svoboda.
V režimu on-line již bude zkoušeno spojení celého týmu rozhodčích (videorozhodčí bude součást týmu) s technikem u hřiště pomocí head-setů. Ten bude k dispozici hlavnímu rozhodčímu pro případ, že se rozhodne sám přezkoumat situaci. Videorozhodčí ve spolupráci s operátorem připraví nejlepší možný záběr kamer, které jsou k dispozici. Tzn.: rozhodčí bude mít k dispozici pouze jeden, pokud možno nejlepší opakovaný záběr.
Kontrola vyhřívání prvoligových trávníků
Ligová fotbalová asociace nastavila systém kontroly vyhřívání trávníků jednotlivých celků ePojisteni.cz ligy. V období 4 – 10 dnů před prvním domácím utkáním jarní části soutěže, provede pověřený technický delegát LFA, po předchozí telefonické domluvě s jednotlivými kluby, inspekci stavu hrací plochy. Její součástí bude i měření teploty travního substrátu v hloubce 2 cm a 10 cm na 9 referenčních bodech hrací plochy.
„Kontrola vyhřívání prvoligových trávníků byla konzultována se zkušenými trávníkáři. Minimální teplota proto, aby byl terén regulérní, je v hloubce 2 centimetrů kolem tří stupňů celsia a v hloubce 10 centimetrů kolem osmi stupňů,“ řekl Dušan Svoboda.
Projekt Supporter liaison officer
Ligová fotbalová asociace už během podzimní části spustila projekt Supporter liaison officer, jehož cílem je kultivovat prostředí na fotbalových stadionech a zároveň zapojit fanoušky do rozvoje profesionálních soutěží. „Chceme komunikovat napříč fanouškovským hnutím a rozvíjet servis pro příznivce ligového fotbalu, zároveň profesionálně pracovat s fanouškovskou komunitou a nastavit standardy běžné ve vyspělé fotbalové Evropě,“ konstatoval Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.
Očekávané přínosy tohoto projektu je postupné zlepšování vztahů s fanoušky, lepší znalost fanouškovské základny a předcházení nedorozuměním i potenciálním problémům.
Rozšířené fitness statistiky
ePojisteni.cz liga poodhalí během jarní části sezóny více ze svých statistik. Proto pro fanoušky přichystala novinku v podobě zveřejňování nejatraktivnějších fitness dat, které se při jednotlivých utkáních sbírají pomocí systému od společnosti InStat. V jednotlivých výstupech se veřejnost dočká nejlepších výkonů v naběhaných metrech či v rychlosti hráčů.
Cena Františka Hrdličky
Ligová fotbalová asociace v rámci Galavečera ePojisteni.cz ligy nově vyhlásí anketu Cena Františka Hrdličky. Anketa je určena pro osobu mimo trávník, která během svého působení zanechala nesmazatelnou stopu v profesionálním klubu. Držitele tohoto ocenění bude každoročně přímo vyhlašovat Ligová fotbalová asociace.
„Cítíme, že je třeba oceňovat osobnosti, které se během své dlouholeté práce, jenž není často veřejnosti známa, výrazně přičiní o fungování a rozvoj profesionálních klubů,“ řekl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.