sobota 18.02.2017

První zkoušku videorozhodčích prožil Eden při utkání s Jihlavou

První zkoušku videorozhodčích prožil Eden při utkání s Jihlavou

sobota 18.02.2017

 

První zkoušku videorozhodčích prožil Eden při utkání s Jihlavou

Ligová fotbalová asociace (LFA) vstupuje během jarní části sezóny do off-line fáze projektu video rozhodčí. Komise rozhodčích FAČR na tomto základě vybrala pro testovací fázi projektu osm videorozhodčích. Jako první se v akci představil Roman Hrubeš v duelu Slavie s Jihlavou. 

"Cílem první testovací fáze, ve které se teď nacházíme, a u které se používá výraz off-line, je získání informací pro výzkum a školení videorozhodčích, které situace bude možné přezkoumávat. Data sbírá a vyhodnocuje univerzita v belgické Lovani. Následně budou výsledky ještě přezkoumávat univerzity v Mnichově a na Harvardu," prozradil Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. V rámci jarní části sezóny je naplánováno 26 utkání.

"V režimu off-line se budou videorozhodčí školit, jaké herní situace je možné během hry přezkoumávat a jak spolupracovat s operátorem v místnosti videorozhodčího. Videorozhodčí nebude před, během ani po utkání v žádném kontaktu s hlavním rozhodčím utkání," dodal Dušan Svoboda.

V režimu on-line již bude zkoušeno spojení celého týmu rozhodčích (videorozhodčí bude součást týmu) s technikem u hřiště pomocí head-setů. Ten bude k dispozici hlavnímu rozhodčímu pro případ, že se rozhodne sám přezkoumat situaci. Videorozhodčí ve spolupráci s operátorem připraví nejlepší možný záběr kamer, které jsou k dispozici. Tzn.: rozhodčí bude mít k dispozici pouze jeden, pokud možno nejlepší opakovaný záběr.