středa 30.03.2022

MALL.CZ Hráč a trenér měsíce: Vítězi za březen jsou slávista Lingr a hradecký Koubek

MALL.CZ Hráč a trenér měsíce: Vítězi za březen jsou slávista Lingr a hradecký Koubek

středa 30.03.2022
Praha – Hráč týmu z absolutní špičky a sympaticky hrající nováček. Ocenění MALL.CZ Hráč měsíce FORTUNA:LIGY za měsíc březen získal záložník Ondřej Lingr. Havířovský rodák rozhodl jak pražské derby se Spartou, tak o čtrnáct dní později zápas s Českými Budějovicemi. Hradec Králové pak ve třetím kalendářním měsíci neprohrál. Trenér Miroslav Koubek zaznamenal s Východočechy za tři kola sedm bodů. Proti zlínským „ševcům“ navíc „votroci“ uťali šňůru bez výhry a před reprepauzou pronikli do elitní šestky. Zkušený Koubek, který vedl mimo jiné kluby v Německu a Číně, ovládl březnové hodnocení F:L mezi trenéry.

MALL.CZ Hráč měsíce: Ondřej Lingr (SK Slavia Praha)

Slavia na čele tabulky svádí urputný boj s Plzní, po březnu na ni ztrácí jediný bod. Během uplynulého měsíce jí prospěly i dvě trefy Ondřeje Lingra. Ofenzívně laděný člen středové řady, který může nastoupit také na obou křídlech, se nejprve výrazně připomněl v bitvě o hlavní město. Čtyři minuty před vypršením první půle hlavičkoval po centru krajního beka Baha z pravé strany. Balon usměrnil tak, že ho brankář Letenských Holec nedokázal vytěsnit mimo branku. Eden tak mohl propuknout v jásot. Sparťané se na odpověď nezmohli, naopak výhru sešívaných v nastavení druhého dějství potvrdil Schranz.

Mezi úspěšné střelce se Lingr zapsal i o dva týdny později. Slávisté hráli s českobudějovickým Dynamem téměř hodinu bez gólů. V 58. minutě ale Plavšič napřáhl zpoza pokutového území a hostující brankář Vorel míč vyrazil pouze před sebe. K dorážce se jako první dostal právě Lingr a nekompromisně zakončil do volné části branky. Určil tak stav 1:0, který vydržel až do závěrečného hvizdu rozhodčího Zelinky.

Někdejší hráč Baníku Ostrava a Karviné přidal v březnu jedenáctý a dvanáctý gól v sezoně, čímž si upevnil pozici aktuálně nejlepšího střelce Slavie. Ve statistice zahrnující celou FORTUNA:LIGU figuruje těsně za vedoucím Ladislavem Almásim z Baníku. Dobrá forma mu vynesla i pozvánku do národního týmu.

MALL.CZ Trenér měsíce: Miroslav Koubek (FC Hradec Králové)

Na konci února schytal Hradec v Mladé Boleslavi, kde hraje domácí zápasy, debakl od pražské Slavie. Sešívaní mu za sedmdesát minut nastříleli pět branek, trenér Miroslav Koubek po necelé půlhodině hry za stavu 0:3 vystřídal brankáře Fendricha. „Votroci“ podruhé v dosavadním průběhu sezonu prohráli čtyřgólovým rozdílem.

V kalendáři uplynul měsíc a nováček FORTUNA:LIGY je v tabulce šestý. Nachází se na posledním místě zaručující po 30. kole účast ve Skupině o titul, přičemž na čtrnácté Teplice si drží komfortní třináctibodový náskok. Během března nasbírali Východočeši celkem sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu. Sedmdesátiletý stratég tak může řešit příjemnější starosti než holý boj o záchranu.

Týden po slávistickém výprasku cestovali jeho svěřenci do Jablonce. Do branky se vrátil Fendrich a třemi těžkými zákroku pomohl k bodu. Hradec se v 70. minutě – hodinu a půl hracího času po poslední brance obdržené od Pražanů – ujal vedení. Minutu před koncem normální hrací doby o něj sice přišel, Koubek ale nerozhodný výsledek bral. Celek z města na soutoku Labe a Orlice potvrdil, že patří k nejčastěji remízujícím účastníkům F:L. Více remíz uhrál pouze jejich soupeř ze začátku března Jablonec.

Další dva týmy ze spodní třetiny tabulky ale Královehradečtí dokázali porazit. Proti Zlínu si za prvních patnáct minut vypracovali dvoubrankový náskok. V duelu kopali dvě penalty. První proměnili, druhou ne. Padesátiprocentní úspěšnost je ovšem mrzet nemusela. Moravanům dovolili pouze snížit a ukončili dlouhé čekání na vítězství. Předtím se ze tří bodů radovali naposledy 28. listopadu, kdy v mladoboleslavském azylu vyzráli na poslední Karvinou. Následovalo období protkané třemi remízami a čtyřmi porážkami. „Byl to den D, kdy jsme už prostě museli vyhrát,“ poznamenal na pozápasové tiskové konferenci Koubek.

Navázat na tolik potřebný triumf se Východočechům podařilo na teplických Stínadlech. Na rozdíl od domácího souboje se Zlínem museli skóre otáčet. Od šesté minuty prohrávali, za dalších pět minut ale srovnali díky penaltě. Zkraje závěrečné čtvrthodiny pak ze standardky dokonali obrat. „Jsme nováček, šesté místo je pro nás nečekané, hrajeme kolektivní fotbal a máme tam i zajímavé hráče,“ nechal se po výhře nad Teplicemi slyšet Koubek. Ohledně umístění Hradce ale zůstal podle svých slov realistou. „Víc nám odpovídá střední skupina. Jde nám primárně o to, abychom neskončili v barážové skupině,“ uvedl zkoušený kouč.