úterý 11.07.2017

Juniorská liga mění formát

Juniorská liga mění formát

úterý 11.07.2017

Ve zcela novém formátu vstoupí Juniorská liga do ročníku 2017/18. Po předchozích pěti sezonách se liga rozdělí na českou a moravskou část, po základní části se pak bude hrát nadstavba. Do ligy se zároveň vrací Ostrava, Olomouc, Slovácko a nově ji bude hrát také Zlín. „Změny přišly na základě přání klubů,“ říká Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace. 

Ročník 2017/18 Juniorské ligy bude hrát dohromady dvacet mužstev a základní část soutěže bude rozdělena na dvě skupiny – českou bude hrát dvanáct týmů, moravskou pak osm. „Ke změně došlo i na základě žádosti klubů, protože si soutěž o 38 kolech vyzkoušely před několika lety a Juniorská liga pak nesloužila svému účelu, kterým je zejména podpora A-mužstva,“ vysvětluje Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA.

V české skupině bude hrát každý s každým doma a venku a odehraje se celkem 22 kol. V moravské části se bude hrát tříkolově – nejprve každý s každým doma a venku (od 1. do 14. kola), od 15. do 21. kola pak každý s každým pouze jednou. O tom, kdo bude hrát doma a kdo venku, se rozhodne na základě rozlosování podle umístění v základní části.

Po základní části budou kluby rozděleny do nadstavbových skupin A a B a odehrají dalších devět zápasů, v nichž se rozhodne o konečném pořadí. „Ve skupině A bude hrát prvních šest klubů Čech a první čtyři kluby z Moravy. Ve skupině B pak zbývající mužstva. Kluby odehrají devět zápasů, s každým soupeřem se střetnou pouze jednou a zvýhodnění vyšším počtem domácích utkání budou kluby, které se umístily na vyšších pozicích v základní části,“ upřesnil Tomáš Bárta.

„Na loňském ligovém shromáždění se rozhodlo, že Juniorskou ligu budou hrát povinně všichni účastníci HET ligy. K těmto šestnácti mužstvům se dále přidají i čtyři kluby z Fortuna národní ligy. Těmi jsou za Čechy Hradec Králové, České Budějovice a Příbram a za Moravu Třinec,“ dodal dále Bárta. Do ligy se tak vrací Ostrava, Olomouc a Slovácko a premiérově ji bude hrát také Zlín.

Nový ročník Juniorské ligy odstartuje v neděli 30. července, základní část skončí 18. března. „Hracími dny zůstávají neděle a pondělí. Kluby, jejichž A-týmy budou své ligové zápasy hrát v sobotu, odehrají utkání v Juniorské lize zpravidla v neděli. Pokud A-týmy naopak budou hrát v neděli, juniorské týmy nastoupí v pondělí,“ upřesnil Bárta.

Přehled účastníků Juniorské ligy 2017/18

Česká skupina Juniorské ligy (12 týmů): FK Dukla Praha, FK Teplice, AC Sparta Praha, Bohemians Praha 1905, SK Dynamo České Budějovice, FK Jablonec, FK Mladá Boleslav, SK Slavia Praha, FC Viktoria Plzeň, 1.FK Příbram, FC Hradec Králové, FC Slovan Liberec.
Moravská skupina Juniorské ligy (8 týmů): FK Fotbal Třinec, FC Vysočina Jihlava, FC Fastav Zlín, FC Baník Ostrava, SK Sigma Olomouc, 1.FC Slovácko, FC Zbrojovka Brno, MFK Karviná.