úterý 28.05.2024

Brankářem sezony je Staněk, obráncům vládne Hranáč. Uspěli i dva mistři

Brankářem sezony je Staněk, obráncům vládne Hranáč. Uspěli i dva mistři

úterý 28.05.2024
FORTUNA:LIGA zná svého staronového mistra a nyní je čas na vyhlášení vítězů individuálních anket za ročník 2023/24, který právě finišuje. V hlasování trenérů, kapitánů ligových mužstev a vybraných zástupců médií byl nejlepším brankářem zvolen Jindřich Staněk, který sezonu rozdělil mezi plzeňskou Viktorii a pražskou Slavii. Nejlepším obráncem se stal plzeňský bek Robin Hranáč, v kategorii záložníků uspěl sparťan Veljko Birmančević a mezi útočníky získal nejvíce hlasů útočník letenského klubu Jan Kuchta. Hlavní ceny Ligové fotbalové asociace budou vyhlášeny ve čtvrtek.

Brankář sezony

1. Jindřich Staněk (FC Viktoria Plzeň / SK Slavia Praha) – 126 bodů
2. Petr Vindahl (AC Sparta Praha) – 105
3. Martin Jedlička (Bohemians Praha 1905 / FC Viktoria Plzeň) – 91

Jindřich Staněk (FC Viktoria Plzeň / SK Slavia Praha)

Neexceloval v počtu vychytaných čistých kont, kterých nasbíral celkem osm, na podzim ovšem držel Plzeň a na jaře i Slavii velice důležitými zákroky. Brankář Jindřich Staněk, který byl dlouholetou oporou Viktorie, se prakticky ihned zařadil mezi klíčové hráče sešívaných. Ti především zásluhou Staňka dlouho naháněli vedoucí Spartu, ale nakonec se museli spokojit se druhým místem. Osmadvacetiletý gólman se v průběhu sezony blýskl i dlouhou sérií 334 minut bez obdržené branky, lepší byl v tomto poměru jen královéhradecký Adam Zadražil s 365 minutami. Staněk v hlasování kapitánů, trenérů a novinářů uspěl před sparťanskou jedničkou Peterem Vindahlem. 


Obránce sezony

1. Robin Hranáč (FC Viktoria Plzeň) – 123 bodů
2. Ladislav Krejčí (AC Sparta Praha) – 73
3. Filip Panák (AC Sparta Praha) – 63

Robin Hranáč (FC Viktoria Plzeň)

Tento návrat z hostování vyšel Plzni náramně. Čtyřiadvacetiletý borec se rozehrál v Pardubicích a zakomponováním do kádru Západočeši trefili jackpot. Robin Hranáč se stal velkým šéfem plzeňské defenzivy. Vytáhlý stoper vynikal v osobních soubojích, v aktuálním ročníku jich vyhrál hned 154, což je pátý nejlepší počin mezi obránci. Nad rámec obranných povinností Hranáč dokázal podpořit i ofenzivu plzeňského celku, a to zejména při standardních situacích. Dal tři góly a na další dva nahrál. Perličkou je, že se mu podařilo vstřelit víc branek než útočníkovi Janu Klimentovi či záložníkům Lukáši Kalvachovi a Jhonu Mosquerovi.


Záložník sezony

1. Veljko Birmančević (AC Sparta Praha) – 119 bodů
2. Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň) – 111
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 38 

Veljko Birmančević (AC Sparta Praha)

Luxusní sezonu okořeněnou ziskem titulu prožil Veljko Birmančević. Srbský záložník vlétl do FORTUNA:LIGY jako kometa. Byl cítit v každém utkání a se 27 body se stal nejproduktivnějším hráčem elitní české soutěže, vstřelil 16 branek (čtvrtý nejlepší počin v soutěži) a dalších 11 připravil – žádný jiný hráč v aktuální ligové sezoně nenasbíral více asistencí. Není proto divu, že fanoušci zvolili Birmančeviće hráčem utkání hned v jedenácti duelech. V hlasování trenérů, kapitánů a žurnalistů Birmančević těsným rozdílem překonal plzeňského šikulu Pavla Šulce a stal se nejlepším záložníkem sezony.


Útočník sezony

1. Jan Kuchta (AC Sparta Praha) – 113 bodů
2. Mojmír Chytil (SK Slavia Praha) – 109
3. Tomáš Chorý (FC Viktoria Plzeň) – 78

Jan Kuchta (AC Sparta Praha)

Nejvíce adeptů bojovalo o prvenství v anketě Útočník sezony, kterým se stal sparťan Jan Kuchta. Ten v hlasování kapitánů, trenérů a novinářů s náskokem čtyř bodíků uspěl před slávistickým střelcem Mojmírem Chytilem. A Kuchtova čísla? Luxusní! Sedmadvacetiletý borec nasázel ve 32 zápasech 17 branek a na dalších 7 jich nahrál. V počtu nasbíraných bodů byl z útočníků lepší jen slávista Václav Jurečka, který jich zapsal 25. Kuchta byl třetím nejlepším kanonýrem soutěže a druhým nejlepším nahrávačem mezi útočníky. Zároveň byl druhým nejpilnějším střelcem FORTUNA:LIGY, vyslal celkem 37 střel na bránu.