čtvrtek 30.05.2024

Králem sezony se stal Birmančevič, jenž získal tři trofeje. Nejlepším trenérem je Priske

Králem sezony se stal Birmančevič, jenž získal tři trofeje. Nejlepším trenérem je Priske

čtvrtek 30.05.2024
Hlavní ceny v anketě Ligové fotbalové asociace za sezonu 2023/24 míří na Spartu. Hráčem sezony se v hlasování trenérů, kapitánů klubů FORTUNA:LIGY a vybraných novinářů stal Veljko Birmančevič, jenž opanoval také kategorii Cizinec sezony a už v úterý byl vyhlášen rovněž nejlepším záložníkem ročníku. Trofej pro nejlepšího trenéra sezony převzal Brian Priske, který toto ocenění obdržel podruhé v řadě. Hráčem sezony podle fanoušků je plzeňský Pavel Šulc, objevem Tom Slončík ze Zlína a osobností zkušený záložník Mladé Boleslavi Marek Matějovský.

Hráč sezony

1. Veljko Birmančevič (AC Sparta Praha) – 153 bodů
2. Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň) – 108
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 17

Veljko Birmančevič (AC Sparta Praha)

Hráčem sezony se stal sparťan Veljko Birmančević. Neúnavné srbské křídlo deptalo obrany prakticky všech účastníků tohoto ročníku FORTUNA:LIGY. Svoji úvodní sezonu mezi v Česku  šestadvacetiletý hráč naprosto ovládl, když vyhrál kanadské bodování (27 bodů), posbíral nejvíce asistencí (11) a zaznamenal nejvíce nahrávek do gólové šance (34). Do posledního kola navíc čerstvý mistr FORTUNA:LIGY bojoval i o korunu pro krále střelců, kde nakonec se šestnácti zásahy skončil na pátém místě. Ač do tří zápasů vůbec nenastoupil, v očích fanoušků byl jedenáctkrát tím vůbec nejlepším na trávníku. Kromě ankety o hráče sezony, kde za sebou nechal plzeňskou kometu Pavla Šulce a Oscara ze Slavie, vyhrál Srb i kategorii Cizinec sezony. Už v úterý navíc byl vyhlášen záložníkem sezony. Velmi povedený ročník v lize i evropských pohárech (5+2) vynesl Birmančevičovi předběžnou nominaci na EURO.


Trenér sezony

1. Brian Priske (AC Sparta Praha) – 146 bodů
2. Miroslav Koubek (FC Viktoria Plzeň) – 118
3. Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha) – 48

Brian Priske (AC Sparta Praha)

Dánský stratég Brian Priske přidal druhou sezonu na Letné a se svým týmem vybojoval druhý mistrovský titul, když rivala ze Slavie předčil o dva body. Sparta pod jeho vedení obhájila titul poprvé po 23 letech! Priskeho výběr se stal nejofenzivnějším týmem FORTUNA:LIGY - v 35 zápasech dal úctyhodných 82 branek. S úspěšností výher 82,4% ještě vylepšil statistiky z minulého ročníku. Priskeho družina prohrála letos pouze v Mladé Boleslavi a v Plzni. Miláček tribun navíc dostal svůj tým i do osmifinále Evropské ligy proti Liverpoolu a vyhrál s ním MOL Cup. Další excelentní sezona v podání sedmačtyřicetiletého kouče, který cenu pro trenéra sezony obdržel podruhé v řadě.


Hráč sezony dle fanoušků

Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň)

Skvělou sezonu má za sebou také plzeňský ofenzivně laděný záložník Pavel Šulc. Třiadvacetiletý borec dotáhl plzeňskou Viktorii na třetí příčku tabulky, když v ročníku nasázel 18 branek a stal se druhým nejlepším střelcem soutěže, navrch přidal ještě šest asistencí. Zatímco v kategoriích Hráč sezony a Záložník sezony mu prvenství "uzmul" sparťan Veljko Birmančevič, z pohledu fanoušků byl nejlepším hráčem právě plzeňský talent. Není proto divu, že Pavla Šulce po životní sezoně neminula reprezentační nominace na blížící se mistrovství Evropy.


Cizinec sezony

1. Veljko Birmančeviš (AC Sparta Praha) – 166 bodů
2. Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha) – 55
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) – 48

Veljko Birmančeviš (AC Sparta Praha)

Srbský šikula si hned v první sezoně na Letné získal srdce sparťanských fanoušků. Ještě aby ne, když za 32 zápasů stihl dát šestnáct branek a na dalších jedenáct nahrát svým spoluhráčům. Birmančevič se stal nepostradatelnou součástí nejnebezpečnějšího trojzubce soutěže, dotáhl Spartu za obhajobou titulu a zároveň se stal pátým nejlepším střelcem FORTUNA:LIGY, nejlepším nahrávačem i nejproduktivnějším hráčem soutěže. Do první desítky se vešel i ve statistice driblinků, kde s číslem 117 skončil na deváté příčce. Celkem v 11 případech ho fanoušci vybrali za hráče zápasu. Kromě cizince sezony se hráč se čtrnáctkou na dresu stal i hráčem sezony. Šestadvacetiletého šikulu nyní čeká mistrovství Evropy v dresu srbského týmu, kde by se v současné formě rozhodně neměl ztratit.


Objev sezony

1. Tom Slončík (FC Zlín) – 92 bodů
2. Sampson Dweh (FC Viktoria Plzeň) – 72
3. Tomáš Rigo (FC Baník Ostrava) – 51

Tom Slončík (FC Zlín)

Stále ještě devatenáctiletý záložník Tom Slončík absolvoval první kompletní sezonu ve FORTUNA:LIZE a svůj Zlín dlouho držel v boji o záchranu v soutěži. Patřil k tomu nejsvětlejšímu, co mohli ševci v ročníku nabídnout. V celkových jednatřiceti zápasech dal pět gólů a na další dva přihrál. Se sedmi kanadskými body se vešel do nejlepší šedesátky soutěže. Fanoušci si jej zvolili hráčem utkání hned v osmi případech. V hlasování trenérů, kapitánů a novinářů o objevu roku se pak zlínský klenot dostal před ostravského Tomáše Riga a o kousek i před plzeňského stopera Sampsona Dweha.


Osobnost sezony

1. Marek Matějovský (FK Mladá Boleslav) – 75 bodů
2. Michal Kadlec (1. FC Slovácko) – 69
3. Tomáš Hübschman (FK Jablonec) – 54 

Marek Matějovský (FK Mladá Boleslav)

Mladoboleslavský záložník Marek Matějovský pořád hraje a pořád to v té noze má! V tomto ročníku přidal kapitán Středočechů již jednadvacátou sezonu ve FORTUNA:LIZE, což je nejvíc ze všech hráčů. Jednadvacet má mimochodem i gólů za celou dobu svého působení v české soutěži. V sezoně přidal na toto konto další dva zásahy a čtyři přesné gólové nahrávky. Mladou Boleslav dovedl na konečné páté místo, o účast v evropských pohárech navíc zabojují Středočeši proti Hradci Králové. Dvaačtyřicetiletý dirigent hry byl dvakrát vyhlášen hráčem utkání od fanoušků a připsal 11 nahrávek do gólové šance, v čemž bylo lepších jen jedenáct hráčů. V anketě o osobnost sezony těsně porazil bývalé spoluhráče Michala Kadlece a Tomáše Hübschmana.