pátek 31.05.2024

Hráč a trenér měsíce F:NL: Květnovými vítězi Matějka z Dukly a prostějovský Kučera

Hráč a trenér měsíce F:NL: Květnovými vítězi Matějka z Dukly a prostějovský Kučera

pátek 31.05.2024
Fotbalisté Dukly a Prostějova bojovali v závěrečném měsíci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na zcela odlišných frontách. Zatímco Pražané mohli i díky čtyřem zásahům svého kanonýra Lukáše Matějky slavit postup do nejvyšší soutěže a zisk mistrovského titulu, Hanáci pod vedením kouče Radima Kučery urvali po skvělém závěru sezony kýženou záchranu. Oba jmenovaní jsou vítězi květnového vydání ankety Hráč a trenér měsíce.

Hráč měsíce: Lukáš Matějka (FK Dukla Praha)

Fotbalisté pražské Dukly jsou opět prvoligoví. Návrat mezi českou elitu si definitivně zajistili ve 28. kole výhrou 3:2 nad Prostějovem. O dvě kola později si parta okolo desetigólového střelce Lukáše Matějky smlsla při soutěžní derniéře 6:0 nad béčkem Sparty, a mohla tak začít nejenom postupové oslavy, ale i ty mistrovské.

Dukla nenašla během května přemožitele. Závěrečný ligový měsíc zahájila domácí demolicí Vlašimi (5:1) a následně exportovala tři body z Chrudimi (2:0). K ústředním postavám obou zápasů patřil právě šestadvacetiletý útočník, jenž je v Dukle na hostování z Plzně. Proti Vlašimi se Matějka trefil dvakrát, v Chrudimi pak jednou.

Nejlepší kanonýr klubu z Julisky, jenž v minulosti okusil FORTUNA:LIGU nejen v dresu Viktorie, ale i coby hráč Českých Budějovic a Pardubic, se pak gólem a asistencí podepsal i pod již zmíněný povedený duel se Spartou.

Trenér měsíce: Radim Kučera (1.SK Prostějov)

Pořádně náročný měsíc se sladkou tečkou má za sebou Prostějov. Již tradiční účastník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bojoval do posledního kola o setrvání v soutěži. Díky skvělému finiši nakonec svou příslušnost uhájil. Pomyslného Černého Petra na dálku vyfasoval nejbližší konkurent z Příbrami.

Právě soupeře od řeky Litavky svěřenci trenéra Radima Kučery dokázali zkraje května porazit 2:1. Ještě předtím urvali cenný bod za remízu 0:0 v Líšni. Prostějov herně nepropadl ani na Julisce. Nad mistrovskou Duklou Hanáci v souboji týmů z opačných konců tabulky dvakrát vedli, nakonec podlehli postupujícímu do FORTUNA:LIGY o jediný gól 2:3.

V závěrečných dvou kolech proto potřeboval tým někdejšího vynikajícího obránce Kučery, jenž převzal tým během zimní přestávky, bodovat naplno. A povedlo se. Nejprve „eskáčko“ udolalo díky dvěma gólům v závěru 3:1 Opavu a v posledním kole dokonalo záchranářskou misi výhrou 2:0 na Žižkově.