středa 12.06.2024

LFA mezi elitou na zasedání World League Association. Bárta promluvil o profesionalizaci

LFA mezi elitou na zasedání World League Association. Bárta promluvil o profesionalizaci

středa 12.06.2024
Zástupci Ligové fotbalové asociace byli premiérově součástí zasedání World League Association, tedy asociace, která sdružuje ligy z celého světa. Konference, jež se konala v Ekvádoru, se za LFA zúčastnili výkonný ředitel Tomáš Bárta a obchodní a marketingový ředitel Daniel Hajný.

Ligová fotbalová asociace je členem World League Association od letošního února, kdy se zařadila do prestižního seskupení 46 lig z celého světa, mezi nimiž nechybí nejlepší evropské soutěže v čele s Premier League, La Ligou či Bundesligou nebo ligy z jiných kontinentů jako americké MLS či japonská J.League.

V rámci třídenní konference proběhlo mimo jiné hned několik diskuzních panelů, v nichž své znalosti předala i LFA. Výkonný ředitel Tomáš Bárta se společně se zástupci Egypta a Japonska promluvil o důležitosti profesionalizace lig napříč kontinenty.

"Bylo mi potěšením, že jsme mohli zástupcům zahraničních soutěží předat znalosti a zkušenosti z oblasti fungování a rozvoje českého profesionálního fotbalu. Díky úspěchům našich zástupců v této sezoně evropských pohárů jsme získali značnou pozornost i za hranicemi, což je navíc podpořeno nárustem zisků z tendrů a obecně boomem, který kolem českého profesionálního fotbalu panuje," zhodnotil výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

"Po etablování v asociaci Evropských lig je pro nás cílem vytvořit si důležitou pozici také na poli organizace Světových lig. Díky zasedání jsme navázali úzký kontakt se soutěžemi z Egypta, Mexika, Japonska či pořadatelského Ekvádoru. Právě výměnu a sdílení informací ohledně fungování profesionálních soutěží na jiných kontinentech vnímám jako výborný zdroj inspirace, který může mít přínos také pro naše další fungování a rozvoj," řekl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Další zasedání World League Association proběhne v říjnu tohoto roku, kdy se zástupci všech členských lig sjedou v Egyptě.

World League Association byla založena v roce 2017 a sdružuje přibližně 1 100 klubů z celého světa. Jejími členy jsou profesionální ligy, které jsou nezávislé na fotbalových asociacích svých zemí nebo mají alespoň určitou míru nezávislosti v organizaci a rozhodování.