čtvrtek 20.06.2024

Ligový výbor LFA má nové složení. Zápas o Evropu se už hrát nebude

Ligový výbor LFA má nové složení. Zápas o Evropu se už hrát nebude

čtvrtek 20.06.2024
Nalosování nového ročníku obou nejvyšších domácích soutěží nebylo jediným důležitým bodem programu, který se řešil v rámci Ligového grémia Ligové fotbalové asociace. Na zasedání, jež proběhlo v Praze, bylo jmenováno a zvoleno nové složení Ligového a Kontrolního výboru LFA. Vyřešilo se rovněž přerozdělení financí pro další sezonu a došlo také k rozhodnutí, že Zápas o Evropu se v následující sezoně hrát nebude.

Úpravy ve složení Ligového a Kontrolního výboru LFA

Mandát současného Ligového výboru LFA vyprší 30. 6. 2024 a na základě změn ve Stanovách LFA, které si Ligové grémium schválilo na svém dubnovém zasedání, bylo nutné s účinností od 1. 7. 2024 jmenovat a nově zvolit všechny jeho členy. A to dle nového modelu.

Poprvé v historii nebude mít LFA předsedu ani místopředsedy. Od 1. července dochází k rozšíření kompetencí výkonného ředitele LFA, kterým zůstává Tomáš Bárta.

Co se týče složení Ligového výboru, pět členů bylo nominováno svými kluby. Čtyři za nejvyšší soutěž z celků, které v posledním ročníku obsadily čtyři nejvyšší příčky. Mistrovská Sparta zvolila Dušana Svobodu, vicemistr ze Slavie Jaroslava Tvrdíka, Plzeň Adolfa Šádka a Baník Ostrava Václava Brabec.

Za druhou nejvyšší soutěž nominoval svého zástupce klub, který skončil nejvýše ze všech, ale zároveň nepostoupil do první ligy. Sigma B vybrala do Ligového výboru Ladislava Mináře.

Zbylí dva členové Ligového výboru pak vzešli z volby. Zástupci první ligy zvolili Dariusze Jakubowicze z Bohemians Praha 1905, zástupci druhé ligy zvolili Martina Vozábala z FC Silon Táborsko. 

Všichni členové Ligového výboru mají mandát na jeden soutěžní ročník, tj. do 30. 6. 2025.

Voleni byli i tři členové Kontrolního výboru LFA, v němž dva členové vzešli ze zástupců první ligy a jeden ze zástupců druhé ligy. Novými členy byli zvoleni Richard Jukl z Hradce Králové, Libor Kleibl ze Slovanu Liberec a Lukáš Vaculík z Vysočiny Jihlava.
Členové Kontrolního výboru mají mandát na 4 roky.

Rozdělení financí

Dalším důležitým bodem, který se řešil na poli Ligového grémia, bylo přerozdělení financí pro ročník 2024/25. Ligová fotbalová asociace bude mezi kluby obou domácích soutěží rozdělovat minimálně 660 milionů korun. Opět při tom bude využit princip solidarity v obdobném nastavení z předchozích let, tedy že přibližně 85 procent celkové částky se podělí mezi týmy první ligy a přibližně 15 procent mezi celky druhé ligy.

Rozdělování mezi kluby první ligy bude stát na pěti pilířích, které určí výši odměny pro každý z klubů. Mezi tyto pilíře patří: základní rovnoměrný podíl; bonus za umístění včetně příspěvku pro sestupující; bonus za postup do kvalifikace UEFA klubových soutěží; podíl na TV sledovanosti a mimořádný bonus při kladném hospodaření LFA.

Rozdělování mezi kluby druhé ligy bude stát na třech pilířích. Mezi ně patří: základní rovnoměrný podíl; bonus za umístění a nově příspěvek klubům sestupujícím do ČFL, nebo MSFL a mimořádný bonus při kladném hospodaření LFA.

Zápas o Evropu se již hrát nebude

Schválena byla také důležitá změna, která se dotkne formátu nejvyšší domácí soutěže pro ročník 2024/25. V rámci nadstavbové části už nebudou účastníci prostřední skupiny, tedy kluby, které po základní části skončí na sedmém až desátém místě, hrát o účast v kvalifikaci evropských pohárů.

Prostřední skupina tak změní jméno ze „skupiny o Evropu“ na „Play-off o umístění“. Vítěz play-off si jako odměnu za vítězství a tím konečné sedmé místo v ročníku zajistí volný los pro 2.kolo Poháru FAČR pro následující sezonu. Zároveň oba finalisté Play-off o umístění obdrží finanční bonus.

Došlo též ke zpřesnění a doplnění pravidel pro odkládání utkání, včetně situací, kdy dojde na území České republiky či jeho části k vyhlášení kalamitního stavu. V takovém případě budou utkání až na výjimky odkládána.

Zároveň nově platí, že při podezření na otřes mozku mají kluby povoleno šesté střídání. V druhé nejvyšší soutěži se počet náhradníků zvyšuje po vzoru první ligy na jedenáct. Týmy druhé ligy mají rovněž podobně jako celky nejvyšší soutěže povinnost hrát s oficiálním míčem pro ročník 2024/25.