čtvrtek 18.07.2024

LFA rozdělí rekordní zisky a chce překonat maximum. Do sezony s VAR centrem i ofsajdovou čárou

LFA rozdělí rekordní zisky a chce překonat maximum. Do sezony s VAR centrem i ofsajdovou čárou

čtvrtek 18.07.2024
V následujících dnech se opět naplno rozjedou obě nejvyšší domácí soutěže a sezona 2024/25 přinese do českého profesionálního fotbalu hned několik zásadních novinek. Ligová fotbalová asociace rozdělí mezi kluby Chance Ligy a Chance Národní Ligy rekordní zisky, fungovat začne VAR centrum a využívána bude také kalibrovaná ofsajdová čára. Výrazným cílem je také zaútočit na fanouškovské maximum.

„Český profesionální fotbal prožívá už řadu měsíců velice úspěšné období, což je znát na hřištích i na tribunách. Sezonu 2024/25 je přesto možné označit jako start nové etapy, a to nejenom díky příchodu nového silného generálního partnera Chance a s tím spojenou úpravou názvů obou soutěží,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

„Tolik velkých a významných změn v jeden čas už dlouho v českém profesionálním fotbale neproběhlo a já pevně věřím, že všechny subjekty jich využijí v maximální možné míře, aby se celé prostředí vývojově opět posunulo o značný kus kupředu,“ řekl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný na tiskové konferenci v Cubex Centru na pražském Pankráci.

"Chceme v tomto směru Cubex Centru poděkovat, že jsme mohli v jejich prostorech realizovat slavnostní event, který všechny klíčové novinky představil" dodal Hajný.

LFA rozdělí mezi kluby rekordní částku

Jednou z klíčových novinek pro progres celého prostředí je částka, kterou bude Ligová fotbalová asociace rozdělovat. Díky úspěšným výběrovým řízení se mezi celky Chance Ligy a Chance Národní Ligy nově podělí rekordní částka, která překročí 660 milionů korun za sezonu.

„Částka, kterou si kluby každý rok rozdělí, nemá v české profesionálním sportu obdoby. Je to úžasné číslo. Zároveň je to ale pro nás všechny, LFA i kluby, odpovědnost, abychom získané finanční zdroje využily maximálně efektivně a především s cílem zlepšovat fotbalové prostředí v řadě oblastí,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Při rozdělování financí mezi kluby byl využit princip solidarity v obdobném nastavení, jako platilo v předchozích letech, tedy že přibližně 85 procent celkové částky se podělí mezi týmy první ligy a přibližně 15 procent mezi celky druhé ligy.

Rozdělování mezi kluby Chance Ligy bude stát na pěti pilířích, které určí výši odměny pro každý z klubů. Mezi tyto pilíře patří: základní rovnoměrný podíl; bonus za umístění včetně příspěvku pro sestupující; bonus za postup do kvalifikace UEFA klubových soutěží; podíl na TV sledovanosti a mimořádný bonus při kladném hospodaření LFA.

Rozdělování mezi kluby Chance Národní Ligy bude stát na třech pilířích. Mezi ně patří: základní rovnoměrný podíl; bonus za umístění a nově příspěvek klubům sestupujícím do ČFL, nebo MSFL a mimořádný bonus při kladném hospodaření LFA.

Sázka na mladí. Identita i znělka od DJ NobodyListena

Obě soutěže nesou od 1. července jméno nového generálního partnera. Vedle změny názvu došlo ve spolupráci LFA a Chance také k razantní změně identity u obou lig, která jde ruku v ruce s dlouhodobou marketingovou strategií LFA, tedy zaměřit pozornost na mladou generaci a přitáhnout ji k fotbalu.

„Už dopředu jsme si jasně stanovili, že nová identita má být odvážná, moderní, výrazná, multibrandová, nadčasová a zaměřená na mladé. To jsme myslím při rebrandingu splnili. Velmi si v tomto směru vážíme přístupu našeho generálního partnera Chance, který do této změny s námi šel a pomohl vytvořit identitu, která má ambici s ligovým fotbalem být spojena dlouhé roky,“ řekl Daniel Hajný, obchodní a marketingových ředitel o identitě, které pochází z dílny studia Touch Branding pod vedením designera Martina Marušince.

Směřování na mladou generaci se projevilo také při výběru autora nové znělky obou soutěží. LFA se domluvila na spolupráci s jednou z nejvýraznějších postav současné české hudební scény, dýdžejem NobodyListenem, plným jménem Jakubem Strachem.

„Jako autora oficiální znělky ligy jsme chtěli člověka, který je při své tvorbě originální, nebojí se neortodoxních řešení a jehož jméno dokáže oslovit právě mladé. DJ NobodyListen nám v tomto směru vyšel jako kandidát, který tyto požadavky přesně splňuje. Velice jsme také kvitovali, že i on sám měl o spolupráci velký zájem,“ řekl Daniel Hajný.

„Od začátku jsme měli s Nobodym velmi podobný pohled na to, jak by znělka měla vypadat. Často se stává, že při podobně specifických projektech chvíli trvá, než se podaří vyladit finální verze. V případě práce Nobodyho to byla však trefa tzv. na první dobrou a já nepochybuji, že si novou melodii v krátké době oblíbí také všichni fanoušci,“ dodal Hajný.

Útok na fanouškovské maximum

Právě snaha zaujmout mladé a nalákat je k návštěvě stadionů, je jedním z cílů LFA ve spolupráci s kluby. Fanouškovský zájem o český profesionální fotbal zažívá boom, což bylo jasně patrné v posledním ročníku, kdy na zápasy nejvyšší soutěže dorazilo celkově 1 782 382 diváků.

Průměr na jedno utkání se tak dostal na hranici 6 435, což je druhé nejvyšší číslo v samostatné historii české ligy. Jen ročník 1996/97, kdy byl průměr 7 155, si v tomto směru vedl lépe. A právě překonání rekordu bude cílem LFA do dalších sezon, ideálně hned v té nejbližší.

„Úroveň kultury na stadionech a obecně práce klubů s fanoušky šla v rámci obou soutěží nahoru, což se odráží právě na návštěvách. Poslední ročník byl v tomto ohledu skvělý a máme velkou radost, že čísla neustále stoupají. My jako LFA tento trend chceme maximálně podpořit s vizí překonání celkového rekordu. Už v poslední sezoně to nebylo daleko a jsem přesvědčen, že při funkční spolupráci LFA a klubů můžeme v začínajícím ročníku historické maximum pokořit,“ řekl Daniel Hajný.

VAR centrum a ofsajdová čára jsou připraveny

Dlouho očekávanou inovací, s kterou Ligová fotbalová asociace přichází ve spolupráci s vysílatelem O2 TV, je VAR centrum. Nová základna pro videorozhodčí, z které budou kontrolovány všechny zápasy Chance Ligy, vznikla na pražské Brumlovce a sudím výrazné zvýší komfort při práci.

Zároveň s tím se začne hned od startu ročníku 2024/25 v Chance Lize používat kalibrovaná ofsajdová čára, která má certifikaci FIFA. Obě novinky český profesionální fotbal přiblíží nejlepším soutěžím světa.

„Využívání systému VAR k modernímu fotbalu již neodmyslitelně patří a LFA chce pokračovat v jeho rozvoji. Jsme proto rádi, že se nám ve spolupráci s O2 TV povedlo realizovat před sezonou 2024/25 dva takto významné projekty, které přispějí k větší transparentnosti a také pomohou snížit množství chyb při rozhodování,“ komentoval Bárta.

Boj o Ligu mistrů jako zdroj dalších zisků

Velké lákadlo pro celou soutěž bude také odměna, která čeká pro nového šampiona Chance Ligy. Mistr si totiž zajistí přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů pro ročník 2025/26, o což se v nejvyšší české soutěži naposledy hrálo v ročníku 2017/18, kdy si účast mezi elitou zajistil tehdejší ligový šampion z Plzně.

Český mistr se tak vedle celé řady atraktivních duelů může těšit jen za samotný postup do skupiny na finanční bonus od UEFA okolo 400 milionů korun. K tomu je pak potřeba přičíst bonusy za výkon, částku za desetiletý koeficient a platbu dle velikosti TV trhu.

Faktor jistoty postupu do Ligy mistrů je také důležitou informací pro celou Chance Ligu, jelikož v rámci tzv. plateb solidarity se díky tomu mohou české kluby těšit od UEFA na vyšší částku při přerozdělení části vygenerovaných prostředků ze svých klubových soutěží, Ligy mistrů, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy, mezi všechny národní asociace.