pátek 02.08.2024

Hráč a trenér měsíce CHNL: Červenec ovládli zlínský Dostál a Střihavka se Slavií

Hráč a trenér měsíce CHNL: Červenec ovládli zlínský Dostál a Střihavka se Slavií

pátek 02.08.2024
Nový ročník Chance Národní Ligy má za sebou první odehraný měsíc. V červenci si vedli nejlépe dva nováčci, kteří se do druhé nejvyšší soutěže dostali ze zcela opačných stran. Exligový Zlín po sestupu ještě neprohrál a patří mu se sedmi body vedoucí pozice. Na té má lví podíl brankářská stálice Stanislav Dostál, jenž za svá záda nepustil jedinou střelu. O poznání překvapivější je pak počínání mladíků Slavie Praha B. Loňský vítěz České fotbalové ligy zvládl pod vedením kouče Davida Střihavky zaznamenat už dvě vítězství, a nachází se tak hned za Zlínem na druhém místě. Oba jmenovaní jsou zároveň premiérovými letošními vítězi ankety Hráč a trenér měsíce.

Hráč měsíce: Stanislav Dostál (FC Zlín)

Fotbalisté Zlína zatím naplňují po sestupu z nejvyšší soutěže takřka do puntíku papírové předpoklady. Po třech odehraných kolech se se sedmi body vyhřívají na čele tabulky Chance Národní Ligy. Ševci navíc dosud ani jednou neinkasovali, za což mohou vděčit především svému brankáři Stanislavu Dostálovi.

Tři zápasy – tři vychytaná čistá konta. Takovou statistikou se může pyšnit Dostál, který Zlínu napomohl k remíze s Líšní (0:0) a k výhrám nad Táborskem (1:0) a Prostějovem (2:0). Rozhodně se přitom nedá říci, že by byl bez práce. V Líšni mířilo mezi jeho tyče celkem sedm střel a na nově zrekonstruovaném stadionu Prostějova jich vyčapal šest.

Třiatřicetiletý klubový odchovanec poprvé debutoval v áčku před dlouhými šestnácti lety. Zlínu je věrný po celou svoji kariéru, mezi dospělými ještě neoblékal dres jiného týmu. Na Letné zažil vzestupy i pády. V roce 2016/17 ovládl se spoluhráči domácí pohár a následně si zachytal základní skupinu Evropské ligy. Na konci května ovšem prožíval opačné pocity – to když Zlín sestoupil po devíti letech z Chance Ligy. Cíl pro letošek proto snad ani nemůže být jiný – okamžitý návrat mezi elitu. A zatím se zdá, že tento úkol berou Dostál a spol. se vší vážností.

Trenér měsíce: David Střihavka (SK Slavia Praha B)

Rezerva pražské Slavie ovládla v minulé sezoně A skupinu České fotbalové ligy. Následně uspěla i v baráži proti Velvarům, a po roční odmlce se tak vrátila zpátky do Chance Národní Ligy. V té mají za sebou svěřenci jednačtyřicetiletého trenéra Davida Střihavky, jenž vede tým druhým rokem, úspěšný úvodní měsíc. Po třech kolech jim trochu nečekaně patří druhá pozice nabité tabulky.

Ostrý vstup do soutěže absolvovali Pražané na hřišti favorizovaného Táborska. Účastníkovi baráže o postup do Chance Ligy podlehli po sympatickém výkonu 1:3. O týden později si „sešívaní“ spravili chuť vítězstvím v atraktivním derby pražských „S“. Před kamerami České televize porazili zcela zaslouženě 2:1 béčko Sparty.

Jen tři dny poté mohl bývalý útočník, jenž má na kontě mistrovské tituly se Spartou, Slavií i Plzní, chválit své svěřence znovu. To když Slavia nečekaně vyloupila rozdílem třídy Líšeň. Na vysokém venkovním triumfu v poměru 4:0 se hattrickem podílel osmnáctiletý forvard Samuel Pikolon. „Neskutečný výsledek. Jsem na hráče pyšný,“ neskrýval Střihavka nadšení po poslední výhře, která mu nyní vynesla ocenění pro nejlepšího trenéra července.