středa 21.08.2024

LFA ocení výjimečné výkony: Hlavatý je první Chance Playmaker, Dostál Chance Keeper

LFA ocení výjimečné výkony: Hlavatý je první Chance Playmaker, Dostál Chance Keeper

středa 21.08.2024
Ligová fotbalová asociace (LFA) ve spolupráci s generálním partnerem, společností Chance, se rozhodla pravidelně oceňovat hráče a brankáře, kteří budou v průběhu sezóny vynikat výjimečnými výkony. Každých pět odehraných kol proto v rámci Chance Ligy bude vyhlášen Chance Playmaker a v Chance Národní Lize Chance Keeper. Prvními oceněnými jsou Michal Hlavatý z Liberce a Stanislav Dostál ze Zlína.

Obě ocenění jsou založena na statistikách a vítězové budou nosit po dobu daných pěti kol na rukávu dresu speciální logo pro Chance Playmakera a Chance Keepera, které bude navíc modifikováno dle počtu výher daného hráče v sezoně.

Chance Playmaker se týká nejvyšší soutěže a získá ho hráč s nejlepší bilancí očekávaných asistencí (xA) za pět kol. Statistika xA měří pravděpodobnost, že dokončená přihrávka povede ke gólové asistenci, a bere v úvahu několik faktorů, včetně typu, délky přihrávky a koncového bodu přihrávky.

"Hráči, kteří vynikají kreativitou, smyslem pro detail a vizí pro přihrávku, jsou pro fanoušky jedním z hlavních důvodů, proč na stadiony chodí. Pro děti jsou tito fotbalisté zase často vzory, ke kterým vzhlížejí. Proto jsme se s generálním partnerem společností Chance rozhodli jejich výkony ocenit. Vsadili jsme na statistiku xA, která nejlépe zdůrazňuje um těchto hráčů a zároveň jde ruku v ruce s moderním směřováním fotbalu, který koresponduje s vizí," uvedl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

"Kořením fotbalu jsou nejen góly, ale i gólové šance. Všichni fanoušci sledují fotbal kvůli šancím, zajímavým momentům a kreativním hráčům. Ve statistice xA jsme s LFA nalezli propojení trendů, které v moderním fotbale určují směr ve všech top ligách. Na jedné straně je to tvořivost, ruku v ruce s tím data a datová analýza. Věříme, že xA statistika zaujme všechny fanoušky Chance Ligy," doplňuje vedoucí sponzoringu a eventů společnosti Chance Martin Ptáčník.

Historicky prvním Chance Playmakerem se stal liberecký záložník Michal Hlavatý, který v úvodních pěti kolech Chance Ligy nasbíral 1,50 xA a připsal si mimo jiné 2 asistence na gól, čímž pomohl svému Slovanu k průběžnému sedmému místu v tabulce Chance Ligy.

V Chance Národní Lize se nově vyhlašuje Chance Keeper, tedy ocenění pro brankáře, který během pěti kol obdrží nejméně branek a zároveň nastoupí do všech pěti utkání. Jasným šampionem se stal zlínský Stanislav Dostál, který neinkasoval v prvních pěti duelech jediný gól a především díky němu je Zlín v tabulce první.

"Doposud jsme podobnou anketu v druhé nejvyšší soutěži neměli. Naším cílem je však Chance Národní Ligu ještě více zviditelnit a zpopularizovat, a právě toto ocenění by mělo být jedním z prostředků, jak dosáhnout, aby se o výkonech v druhé lize mezi novináři i fanoušky více mluvilo," dodal Daniel Hajný.

"Chance Národní Liga si také zaslouží také velkou pozornost. Proto jsme rádi, že jsme se s LFA dohodli na anketě, která oceňuje brankáře a jejich dovednosti. Právě na nich v takto těžké a vyrovnané soutěži často záleží úspěch celého týmu," uvedl Martin Ptáčník.

Fanoušci mohou obě ankety sledovat na webech Chance Ligy a Chance Národní Ligy, kde najdou kompletní pravidla a průběžné pořadí včetně všech statistických detailů. Výsledky budou vždy po pěti odehraných kolech zveřejněny na webech LFA, Chance Ligy, Chance Národní Ligy a na sociálních sítích.

Úvodní snímek: fcslovanliberec.cz