čtvrtek 22.08.2024

DK potrestala Ghaliho za zranění Kalabišky zastavením závodní činnosti na dvě měsíce

DK potrestala Ghaliho za zranění Kalabišky zastavením závodní činnosti na dvě měsíce

čtvrtek 22.08.2024
Disciplinární komise LFA na svém dnešním zasedání řešila vyloučení Ahmada Ghaliho z Liberce, který při střetu v utkání 5. kola Chance Ligy zlomil nohu pardubickému Janu Kalabiškovi. DK LFA potrestala hráče Slovanu zastavením závodní činnosti na dva měsíce.

Komentář předsedy DK LFA Jiřího Matznera: "Rozhodovací praxe Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace při řešení disciplinárních přečinů ze strany hráčů či klubů vychází z příslušných ustanovení Disciplinárního řádu FAČR, kterými se musí DK LFA při ukládání trestů bezpodmínečně řídit.

To platí také pro případ vyloučení Ahmada Ghaliho z Liberce, který Janu Kalabiškovi z Pardubic při jednom ze střetů zlomil nohu. DK LFA oceňuje, že se hráč zúčastnil jednání disciplinární komise a ihned po utkání se zajímal o zdravotní stav pana Kalabišky. DK LFA ale nemá na základě Disciplinárního řádu FAČR jinou možnost, než přestupek za daných okolností řešit dle paragrafu 42, odstavce 3.

Důvodem je, že zákrok, který sudí na hrací ploše po intervenci VAR označil jako červený, což jako správné rozhodnutí z důvodu surové hry označila při hodnocení také Komise rozhodčích FAČR, vedl právě k velmi vážným následkům v podobě zlomení nohy protihráče.

Paragraf 42, odstavec 3 Disciplinárního řádu FAČR jasně definuje, že hráč, který je vyloučen za přečin surové hry a ještě způsobí protihráči déletrvající zranění, bude potrestán na 2 až 18 měsíců a může dostat pokutu až do výše 250 tisíc korun.

Vzhledem k charakteru přestupku a celé řadě výše uvedených okolností DK LFA uložila Ahmadu Ghalimu nejnižší možný trest, který je v tomto daném případě dle Disciplinárního řádu FAČR možné uložit, a to zastavení závodní činnosti na 2 měsíce."

Všechna rozhodnutí z dnešního zasedání Disciplinární komise LFA v komuniké.


Dokumenty