pátek 04.10.2024

Hráč a trenér měsíce Chance Národní Ligy: v září vyhráli chrudimský Šerák a zlínský Červenka

Hráč a trenér měsíce Chance Národní Ligy: v září vyhráli chrudimský Šerák a zlínský Červenka

pátek 04.10.2024
V tabulce Chance Národní Ligy figurovaly po září na prvních dvou místech s viditelným náskokem na nebližší pronásledovatele. Zlín a Chrudim uspěly také v nejnovějším díle tradiční ankety o nejlepšího hráče a trenéra měsíce. Brankář Východočechů Jáchym Šerák zůstal v zářijových zápasech neprůstřelný, kouč „ševců“ Bronislav Červenka zase se svým týmem prodloužil sérii bez porážky na deset utkání.

HRÁČ MĚSÍCE: JÁCHYM ŠERÁK (MFK CHRUDIM)

Nejlepší hráč zářijových zápasů je současně úřadujících Chance Keeperem Chance Národní Ligy. Třiadvacetiletý Jáchym Šerák si sice – vzhledem k reprepauze a odkladu 9. kola kvůli extrémním dešťům – zachytal po prázdninovém období pouze třikrát. Mezi 18. a 28. zářím však ve třech duelech ani jednou neinkasoval. Celkově v dosavadním průběhu druhé nejvyšší soutěže vychytal šest čistých kont, více jich zaznamenal pouze Stanislav Dostál ze Zlína.

Šerák Chrudimi pomohl k výhrám nad Varnsdorfem (3:0) a Líšní (2:0) a bezbrankové remíze s Táborskem. Gól tak nedostal již 270 minut, naposledy jej překonal na konci srpna v nastavení druhého poločasu opavský Papalelé. I díky svému brankáři tak Východočeši po zářijových kolech Chance Národní Ligy drželi v tabulce průběžné druhé místo s tříbodovým odstupem od vedoucího Zlína a pohodlným devítibodovým náskokem na třetí Vyškov. Právě po „ševcích“ měli s pěti obdrženými brankami druhou nejlepší defenzívu v soutěži.

V probíhajícím ligovém ročníku zatím Šerák nevynechal ani jedno utkání, čímž se mohou pochlubit jen čtyři další muži s rukavicemi. Zlínský Dostál, vlašimský Daniel Spilka, žižkovský Martin Melichar a vyškovský Jiří Borek. Chrudimskému brankáři během září pomáhali i spoluhráči z pole. Důkazem budiž situace ze závěru zápasu ve Varnsdorfu. Pokus Kubisty Šerák nedokázal zastavit, na brankové čáře jej ale zastoupil jeden z parťáků.

TRENÉR MĚSÍCE: BRONISLAV ČERVENKA (FC ZLÍN)

Zlínu patří první příčka tabulky Chance Národní Ligy. Nezměnily to ani čtyři zářijové duely, ve kterých moravský celek nasbíral maximální možný počet bodů – tedy dvanáct. Svěřenci trenéra Bronislava Červenky postupně porazili brněnskou Zbrojovku (2:1), rezervy pražské Slavie (2:1) a ostravského Baníku (1:0) a minulý víkend také B-tým druhého „S“ z hlavního města, Sparty (2:0). Díky tomu zůstávají jediným neporaženým účastníkem soutěže, v níž se zároveň pyšní nejlepší formou. Na druhou Chrudim mají k dobru tři body, na třetí Vyškov dokonce dvanáct bodů. 

V Králově Poli nebyli „ševci“ daleko od druhé ztráty v sezoně. O těsný jednobrankový náskok přišli, v šesté minutě nastavení druhé půle jim ho ale vrátil Joss Didiba. O gól pak zdolali také Slavii, která pro změnu v závěru snižovala, a Ostravu. Ve Vítkovicích rozhodl z penalty po 71 minutách Vukadin Vukadinovič. Proti Spartě udeřili Zlínští už během úvodního dějství dvakrát, od 67. minuty navíc hráli přesilovku.

Kouč Červenka, který 27. září oslavil 49. narozeniny, se může spolehnout mimo jiné na zkušeného brankáře Stanislava Dostála. Ten v deseti zápasech dostal pouze tři góly a statisticky je v tomto ohledu nejlepší v soutěži. V útoku se zase činí duo David Tkáč s Vukadinem Vukadinovičem, kteří skórovali hned čtyřikrát. Posledně jmenovaný v závěrečném zářijovém střetnutí znovu proměnil penaltu, poté na něj navázal Tomáš Poznar, který má na kontě dva zásahy.