čtvrtek 10.10.2024

Frýdek dostal za bezohledný faul trest na 5 zápasů. Oscar a Kliment si nezahrají třikrát

Frýdek dostal za bezohledný faul trest na 5 zápasů. Oscar a Kliment si nezahrají třikrát

čtvrtek 10.10.2024
Hned několik vyloučení řešila na dnešním zasedání Disciplinární komise LFA. Liberecký Christián Frýdek dostal za bezohledný faul v utkání s Jablonce trest na 5 utkání. Zastavenou závodní činnost mají také Oscar ze Slavie a Jan Kliment z Olomouce, kteří si nezahrají ve 3 soutěžních duelech. DK LFA naopak zastavila disciplinární řízení s Martinem Vitíkem ze Sparty.

Komentář předsedy DK LFA Jiřího Matznera k případu Martin Vitík: „Disciplinární řád FAČR umožňuje zastavit disciplinární řízení s hráčem, funkcionářem či klubem jen ve výjimečných případech a pouze za jasně stanovených podmínek. V případě Martina Vitíka, jenž byl po druhé žluté kartě vyloučen v utkání proti Slavii, ke splnění těchto podmínek došlo, a Disciplinární komise LFA proto s obráncem Sparty zastavila disciplinární řízení.
Komise rozhodčích FAČR totiž na základě protestu Sparty proti udělení druhé žluté karty ve svém stanovisku potvrdila, že nejenže nebylo vyloučení opodstatněné, ale zároveň nedošlo ani k  žádnému přestupku proti pravidlům fotbalu. Vedení soutěže proto protest označilo za důvodný a DK LFA na základě těchto skutečností disciplinární řízení zastavila a hráči neuložila žádný trest. Martin Vitík tak může nastoupit hned k dalšímu soutěžnímu utkání.“

Komentář předsedy DK LFA Jiřího Matznera k případu Christián Frýdek: „Jedním ze zásadních cílů a poslání Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace je ochrana zdraví hráčů. Tato skutečnost platí dlouhodobě a je jasně patrná při vynášení trestů u nebezpečných a nepřiměřených zákroků. Proto také DK LFA přistoupila při řešení případu vyloučení Christiána Frýdka k trestu, který se pohybuje na samé vrchní hranici, který ji Disciplinární řád FAČR umožňuje, a záložníkovi Liberce zastavila závodní činnost na 5 soutěžních utkání.
Ač k zápasům, zejména pak derby, emoce patří, zákrok hráče Frýdka na obránce Jablonce Jakuba Martince byl daleko za hranou zdravých emocí a férovosti. Naopak šlo z pohledu DK LFA o čin z frustrace, který navíc měl potenciál vážně zranit. Můžeme mluvit o štěstí, že se tak nestalo. Podobné fauly nemají ve fotbale co dělat a DK LFA při jejich hodnocení bude i v budoucnu postupovat nekompromisně.“

Všechna rozhodnutí z dnešního zasedání Disciplinární komise LFA v komuniké.


Dokumenty